Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017

Filled Under:

Η Ελλάδα με junk ομόλογα…δεν λαμβάνει "πιστοποιητικό κανονικότητας"...



Εάν η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να πιστοποιήσουν ότι μπορεί να βρίσκεται στην κανονικότητα.
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος θα πρέπει να αναβαθμιστεί 4 και το ιδανικό 6 κλίμακες ώστε να έχει βιώσιμη και απρόσκοπτη έξοδο στις αγορές αναφέρει στέλεχος της Nomura που μίλησε ανεπίσημα στο bankingnews.
Η Ελλάδα βαθμολογείται από τους οίκους αξιολόγησης ως εξής 
Standard and Poor’s Β-
Fitch B- 
Moody’s Caa2 
Η Ελλάδα για να είναι μια χώρα «κανονική» θα πρέπει να έχει βαθμολογία investment grade δηλαδή πιστοληπτική διαβάθμιση πάνω από ΒΒΒ- ή Baa1.
Πιστοληπτική διαβάθμιση σημαίνει ότι τα ομόλογα της χώρας είναι μεσαίας αξιολόγησης και όχι junk δηλαδή σκουπίδια.
Η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος είναι για τα σκουπίδια και για να μπορέσει να κοιτάει με σοβαρές αξιώσεις τους διεθνείς επενδυτές θα πρέπει να αποκτήσει βαθμολογία investment grade. 
Όμως για να συμβεί αυτό θα απαιτηθούν το γρηγορότερο 3 χρόνια ίσως και 4 χρόνια. 
Η Ελλάδα όπως αναφέρει το στέλεχος της Nomura χρειάζεται μια πιστοποίηση από τους οίκους αξιολόγησης.
Προφανώς και η προοπτική για investment grade είναι πολύ μακροπρόθεσμος στόχος, ωστόσο μέσα στο 2018 θα πρέπει να συμβούν τα εξής που θα θεωρούν προς την σωστή κατεύθυνση. 
1)Η Moody’s δεν μπορεί να βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα Caa2 ή 8 βαθμίδες χαμηλότερα από investment grade. 
Πρωτίστως θα πρέπει να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ Moody’s και άλλων οίκων αξιολόγησης που έχουν 2 βαθμίδες διαφορά. 
2)Η Standard and Poor’s θα πρέπει να αναβαθμίσει την Ελλάδα έως την κλίμακα Β+ δηλαδή 2 βαθμίδες υψηλότερα από τα τρέχοντα επίπεδα. 
3)Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι με όρους Fitch οι τράπεζες βαθμολογούνται σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας RD που δεν συνάδει με την γενική κεφαλαιακή εικόνα των τραπεζών. 

Εάν η Ελλάδα θέλει να επιστρέψει στην κανονικότητα θα πρέπει οι οίκοι αξιολόγησης να πιστοποιήσουν ότι μπορεί να βρίσκεται στην κανονικότητα. 
Η Ελλάδα απέχει 6 κλίμακες από την Πορτογαλία οπότε έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει. 

www.bankingnews.gr πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌