Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2018

Filled Under:

Παγωμάρα στο Μαξίμου για το ταξίδι Καμμένου στη Μόσχα: Tι Τρέμουν;..

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκεται από χθες το Μέγαρο Μαξίμου καθώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μετέβη στη Μόσχα στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης και ουδείς γνωρίζει πως θα τοποθετηθεί στην περίπτωση που τεθεί το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών.
Μετά τα όσα συνέβησαν στην Αθήνα, µε τον «καυγά» Καµµένου-Κοτζιά και την αποποµπή του υπουργού Εξωτερικών, όπως ακούγεται στο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός θα προτιµούσε το ταξίδι του υπουργού Αµυνας στη Μόσχα να µην προηγηθεί της δικής του επίσηµης επίσκεψης εκεί, στις 7 ∆εκεµβρίου, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας δεν ήθελε να εµφανιστεί ο υπουργός Άμυνας ως «προποµπός» του στη Ρωσία.
Από την άλλη, δεν θα επηρέαζε θετικά τις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας µια αναβολή της επίσκεψης του κ. Καµµένου, στις 29 του µήνα. Πόσω µάλλον που ο Αλέξης Τσίπρας «ίδρωσε» προκειµένου να εξασφαλίσει µια επίσηµη πρόσκληση από τον πρόεδρο Πούτιν, µετά τα «δυσάρεστα» της υπόθεσης των Ρώσων «κατασκόπων».
Γνωστό είναι ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξοργίστηκε µε τις ιδιαιτέρως επιθετικές δηλώσεις του Ν. Κοτζιά προς τη Μόσχα και αυτό χρωµάτιζε αρνητικά την προοπτική µιας πρόσκλησης για επίσηµη επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Ρωσία.
Στην άλλη πλευρά, το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι δύσκολα θα χάσουν μια ευκαιρία να αναδείξουν ένα θέμα που τους αφορά άμεσα και μάλιστα παρουσία ενός υπουργού που έχει ταυτιστεί με τις θέσεις τους ως προς τη συμφωνία των Πρεσπών η οποία οδηγεί στην ένταξη της γείτονας χώρας στο ΝΑΤΟ.
Η στάση της ρωσικής πλευράς είναι γνωστή. Επισήμως μίλησε μάλιστα, όπως και ο Πάνος Καμμένος, για χρηματισμό των βουλευτών της Αντιπολίτευσης που ψήφισαν και άνοιξαν το δρόμο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης στα Σκόπια κατηγορώντας τις ΗΠΑ για παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να υπάρξουν αναφορές από την ρωσική πλευρά που θα πρέπει να απαντηθούν ή να σχολιαστούν από τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας.
Το σημείο αυτό προκαλεί και τον πανικό στο Μαξίμου που θεωρεί πως αυτή η επίσκεψη δύναται να δοκιμάσει την αντοχή όχι τόσο των ελληνορωσικών σχέσεων όσο του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ, δεδομένου ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει, επισήμως και με κάθετο τρόπο, ότι δεν θα ανεχθεί διαφορετική στρατηγική ως προς την εθνική γραμμή για το θέμα των Σκοπίων από κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο κατά την εκπροσώπηση της χώρας στο εξωτερικό.

Η παραμικρή νύξη θα σε αντίθετη κατεύθυνση από τη λεγόμενη Εθνική (κυβερνητική) γραμμή όπως αυτή την έχει οριοθετήσει ο Πρωθυπουργός θα δοκιμάσει τις αντοχές της συνεργασίας που ήδη έχει προκαλέσει ρήγματα όχι τόσο στους δεσμούς του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο όσο στο εσωτερικό του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός επιθυµεί να µεταβεί τον ∆εκέµβριο στη Μόσχα σε κλίµα κατά το δυνατόν καλό. Ετσι, το τελευταίο που θα χρειαζόταν σε αυτή την υπόθεση θα ήταν κάποια «φάλτσα» του υπουργού Αµυνας την ερχόµενη εβδοµάδα στη ρωσική πρωτεύουσα. Οµως, ο Αλέξης Τσίπρας είναι σήµερα υποχρεωµένος, εκ των πραγµάτων, να «καταπιεί» τον κ. Π. Καµµένο, που ανά πάσα στιγµή µπορεί να του κάνει «ζηµιά».
Προέχει τώρα η ανάγκη της ελληνικής κυβέρνησης να λύσει την «παρεξήγηση», που προκάλεσε σοβαρό ρήγµα στις ελληνορωσικές σχέσεις το καλοκαίρι.
Το αν ο κ. Καµµένος «παρασυρθεί» και, υποκαθιστώντας τον Ν. Κοτζιά, θίξει αναρµοδίως θέµατα εξωτερικής πολιτικής στις συνοµιλίες που θα έχει στη Μόσχα, αυτό θα το διαπιστώσει στη συνέχεια ο ανήσυχος κ. Τσίπρας.
Από εκεί και πέρα, ο Π. Καµµένος δεν είναι µια γενικώς δυσάρεστη «περίπτωση» για τη Μόσχα.
Στο ξεκίνηµα της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Αµυνας ήταν ευθέως ενθαρρυντικός για στενές στρατιωτικές σχέσεις µε τη Μόσχα, στη συνέχεια ήταν πιο «προσεκτικός» και αργότερα, τον Ιανουάριο 2016, έφερε στη Βουλή για επικύρωση µια συµφωνία µε τη Ρωσία για την προµήθεια στρατιωτικών συστηµάτων (την είχε ξεκινήσει το 2013 ο ∆. Αβραµόπουλος).
Βέβαια, οι Ρώσοι συνοµιλητές του θα έχουν ενώπιόν τους έναν «περίεργο φίλο».
Εναν Ελληνα υπουργό, που συστηµατικά και επίµονα προωθεί την ολοένα και στενότερη στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας µε τις ΗΠΑ, προτείνοντας έως και τη διάθεση ελληνικών εδαφών σε αµερικανικές εγκαταστάσεις, καθώς και «εναλλακτικές» λύσεις ΝΑΤΟϊκής κάλυψης των ∆. Βαλκανίων, ενώ την ίδια ώρα τάσσεται σε απόλυτο βαθµό αντίθετος απέναντι στη Συµφωνία των Πρεσπών, που υποστηρίζουν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ και έντονα αποδοκιµάζει η Μόσχα.

Η ρωσική διπλωµατία προφανώς γνωρίζει τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του Ελληνα υπουργού Αµυνας, ο οποίος µπορεί να υπηρετεί την αµερικανο-ΝΑΤΟϊκή στρατηγική στην περιοχή µας, αλλά την ίδια ώρα να παρασηµοφορεί (18 Ιουλίου) ενώπιον της ηγεσίας των Ενόπλων ∆υνάµεων, σε ειδική τελετή, τον Ρώσο υποστράτηγο Γενάντι Μοζάεφ, ακόλουθο Αµυνας σήµερα, στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα. πηγη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌