Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Filled Under:

Κατά 3% περισσότερες εισφορές ΠΛΗΡΩΣΑΝ φέτος εργοδότες και ασφαλισμένοι…

Στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές οφείλεται η αύξηση του πλεονάσματος των ασφαλιστικών φορέων στο 9μηνο του 2018.
Σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού της γενικής κυβέρνησης, στο διάστημα Ιανουαρίου–Σεπτεμβρίου 2018, το πλεόνασμα του προϋπολογισμού των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ, ΟΑΕΔ, ΕΟΠΥΥ, κ.λπ.) ανήλθε στα 1,689 δισ. ευρώ.
Του Δημήτρη Κατσαγάνη,
Ο στόχος ήταν για πλεόνασμα 1,492 δισ. ευρώ. Με άλλα λόγια, σημειώθηκε θετική απόκλιση 197 εκατ. ευρώ ή 11,6%.
Ωστόσο, πέρσι, στο αντίστοιχο διάστημα, είχαν σημειωθεί καλύτερες «επιδόσεις», καθώς το πλεόνασμα έφτανε τα 1,993 δισ. ευρώ.

Κατά τα άλλα, η καλύτερη «επίδοση» σε σχέση με τον στόχο φέτος οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες καταβάλλουν εργοδότες, αυταπασχολούμενοι, αγρότες και μισθωτοί.
Αναλυτικά, ανήλθαν σε 15,925 δισ. ευρώ έναντι 15,452 δισ. ευρώ πέρσι. Με άλλα λόγια, αυξήθηκαν κατά 3,1%. Αν συνεχισθεί ο ίδιος ρυθμός εισπράξεων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, τότε είναι πολύ πιθανόν να ξεπερασθούν όλοι οι ετήσιοι στόχοι για τα ασφαλιστικά έσοδα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άτυπες προβλέψεις, ενδεχομένως να φτάσουν ακόμα και τα 21,230-21,240 δισ. ευρώ. Σ΄αυτήν την περίπτωση, θα ξεπεράσουν κάθε έως τώρα επίσημη πρόβλεψη.
Για του λόγου το αληθές, η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2018, η οποία ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, προέβλεπε έσοδα από εισφορές ύψους 21,036 δισ. ευρώ. Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο πέρασε η κυβέρνηση τον περασμένο Ιούνιο, προέβλεπε λίγο χαμηλότερα έσοδα, δηλαδή 21,012 δισ.ευρώ.

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2019, το οποίο παρουσίασε το ΥΠΟΙΚ τον περασμένο μήνα, ανέβασε αρκετά τις εκτιμήσεις του, εκτιμώντας εν τέλει εισπράξεις από εισφορές ύψους 21,193 δισ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το δελτίο εκτέλεσης του προϋπολογισμού γενικής κυβέρνησης, στο 9μηνο του 2018 σημειώθηκε μείωση 0,8% στις δαπάνες για συντάξεις. Συγκεκριμένα, οι εν λόγω δαπάνες έπεσαν στα 22,085 δισ.ευρώ έναντι 22,265 δισ. ευρώ πέρσι.
Αν συνεχισθεί αυτός ο ρυθμός έως τέλος Δεκεμβρίου, η συνταξιοδοτική δαπάνη για όλο το έτος θα ανέλθει γύρω στα 29,440-29,450 δισ. ευρώ, σύμφωνα με άτυπες προβλέψεις.
capital.gr πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌