Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Filled Under:

ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΔΙΟΡΙΑ! Τελεσίγραφο από τους δανειστές για τις τράπεζες…

Τούτο διότι μια -όλο και περισσότερο ενδεχόμενη- νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όχι μόνο θα φρενάρει την αναιμική ανάπτυξη αλλά θα είναι ωρολογιακή βόμβα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ενα μήνα προθεσμία δίνουν οι δανειστές στο οικονομικό επιτελείο για να παρουσιάσει λύσεις στο θέμα της εξυγίανσης των τραπεζών, αν δεν θέλει να ξαναγυρίσουμε στην εντός Μνημονίου εποχή των πιέσεων και των απειλών.
Παρότι επισήμως το θέμα για την Ελλάδα εστιάζεται στη δεύτερη αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, το πραγματικό ζητούμενο, κυρίως για την Ε.Ε. και την ΕΚΤ, είναι η διευθέτηση των «κόκκινων» δανείων και μάλιστα άμεσα.
Τούτο διότι μια -όλο και περισσότερο ενδεχόμενη- νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών όχι μόνο θα φρενάρει την αναιμική ανάπτυξη αλλά θα είναι ωρολογιακή βόμβα για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, η οποία, αν εκραγεί, μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων σε όλη την ευρωζώνη.
Με αυτά τα δεδομένα, οι Βρυξέλλες έχουν ζητήσει λύσεις για τις τράπεζες ως το τέλος του μήνα, αφήνοντας σε χαμηλότερη προτεραιότητα τις δεσμεύσεις της δεύτερης αξιολόγησης. Διπλωματικές πηγές σημείωναν ότι οι Βρυξέλλες κρατούν για πολιτικούς λόγους χαμηλούς τόνους στις «παρασπονδίες» που αφορούν στην πρόσφατη αύξηση του κατώτερου μισθού, που ήταν διπλάσια από αυτή που είχε συζητηθεί στην Αθήνα και τη μικρότερη που αφορά στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου.
Αφενός δεν θέλουν να χαλάσουν την «ιστορία επιτυχίας» που έχουν χτίσει για την Ελλάδα και αφετέρου, με το φόβο της Ακροδεξιάς, τηρούν χαμηλούς τόνους για «φιλολαϊκά» μέτρα που θεσμοθετούνται από την κυβέρνηση πέραν των συμπεφωνημένων.
Συνεχίζουν να μιλούν χαμηλόφωνα για τις τεράστιες καθυστερήσεις στις 16 δεσμεύσεις που ανέλαβε η Ελλάδα μετά το τέλος του τρίτου Μνημονίου. Στέλεχος της Επιτροπής, πολύ κοντά στις διαπραγματεύσεις, μετά από επίσημη ενημέρωση για τις συζητήσεις στην Αθήνα την προπερασμένη εβδομάδα, που ήταν γενικά θετική, τόνιζε σε πηγαδάκι ότι «Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά δεν έχουν τελειώσει τίποτα από όσα συμφωνήσαμε».
Παρ’ όλα αυτά και η έκθεση που θα βγει στις 27 του μήνα θα είναι «θετική» αν και με κάποιες υποσημειώσεις για καθυστερήσεις, όπως άλλωστε και η έκθεση για την πρώτη αξιολόγηση, που βγήκε τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, στο θέμα των τραπεζών -αν και προς τα έξω φαίνεται να διατηρούν μια απόλυτα διακριτική στάση αναμένοντας τις προτάσεις τις ελληνικής πλευράς- το παρασκήνιο οργιάζει.
το άρθρο στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής πηγη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌