Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

Filled Under:

Τι κρύβεται πίσω από την απόφαση της Εθνικής να διαγραφεί από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης;..

Είναι γνωστό, ότι στα χρηματιστήρια οι αποφάσεις των εταιρειών είναι αυτές που καθορίζουν και τις κινήσεις των μετοχών στο χρηματιστήριο. Μάλιστα, αρκετοί εκ των επενδυτών παρακολουθούν και το management της εταιρείας, καθώς οι αποφάσεις τους καθορίζουν τα κέρδη ή της ζημίες της.
Εχθές, μία απόφαση της Εθνικής Τράπεζας που φαινομενικά μοιάζει «αθώα», ίσως να αποτελέσει εφαλτήριο για νέες περιπέτειες τόσο για την ίδια την τράπεζα, όσο και για την μετοχή αυτής.
Η αίτηση διαγραφής στη SEC
Όπως ανακοινώθηκε εχθές το απόγευμα, μετά το κλείσιμο του ελληνικού χρηματιστηρίου, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε την πρόθεση της να υποβάλει το Έντυπο 15F («Form 15F») στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, για τη διαγραφή και τον τερματισμό των υποχρεώσεων αναφοράς με βάση το Νόμο για τη Χρηματιστηριακή Αγορά των ΗΠΑ του 1934, όπως τροποποιήθηκε («Exchange Act»). Ως αποτέλεσμα της υποβολής του Form 15F, οι υποχρεώσεις υποβολής των αναφορών στην SEC, συμπεριλαμβανομένης και της υποχρέωσης υποβολής των ετήσιων αναφορών βάσει του Εντύπου 20F («Form 20F») και του Εντύπου 6-K («Form 6-K»), αναστέλλονται άμεσα.
Ως επίσημη αιτιολογία για την απόφαση της διαγραφής της από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, η Eθνική Τράπεζα επικαλέστηκε το περιορισμένο μέγεθος του προγράμματος ADRs, τα κόστη που σχετίζονται με αυτό το πρόγραμμα, και τις υποχρεώσεις υποβολής αναφορών και συμμόρφωσης σύμφωνα με την Exchange Act.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι τα ADRs (πιστοποιητικά που αντιπροσωπεύουν συγκεκριμένο αριθμό μετοχών) της Εθνικής Τράπεζας από τις 27 Νοεμβρίου του 2015 διαπραγματεύονται από το χρηματιστήριο NYSE σε OTC (Over the Counter) αγορά.
Το κόστος που σχετίζεται με το ADR
Όπως αναφέρθηκε στην απόφαση της Εθνικής Τράπεζας, το κόστος του προγράμματος ADR είναι υψηλό. Πόσο όμως υψηλό, για μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας; Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας www.venturelawcorp.com, το ελάχιστο ετήσιο κόστος για μια εταιρεία των οποίων οι μετοχές διαπραγματεύονται σε OTC αγορά, ανέρχεται σε 39.995 δολάρια, ενώ το μέγιστο ετήσιο κόστος σε 121.465 δολάρια. Δηλαδή, ένα μέσο ετήσιο κόστος περί των 80.000 δολαρίων ή 70.000 ευρώ περίπου ετησίως για μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας, θεωρείται μεγάλο!
Η Exchange Act
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλούν στην ανακοίνωση, οι υποχρεώσεις υποβολής αναφορών και συμμόρφωσης σύμφωνα με την Exchange Act. Για ποιο λόγο μία φαινομενικά μη προβληματική εταιρεία, η οποία βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης κι εξυγίανσης του ισολογισμούς της, να έχει θέμα με τον κανονισμό της Αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που σχετίζεται με τις υποχρεώσεις υποβολής αναφορών και συμμόρφωσης;
Εκ πρώτης όψεως θα μπορούσε να πει κάποιος καμία. Με μια διεξοδικότερη όμως έρευνα, θα διαπιστώσει πως στο μέλλον η Εθνική Τράπεζα ίσως έρθει αντιμέτωπη με τις «αμαρτίες» του παρελθόντος. Κι αυτό διότι:
Στις 30 Μαρτίου του 2018 η μηνυτήρια αναφορά 82 συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, με την οποία ζητούσαν από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν τη διάπραξη τυχόν ποινικών ευθυνών αλλά και διάπραξη αδικημάτων για την κατάσταση στην οποία έχει φτάσει το ΛΕΠΕΤΕ, ανατέθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Στη μηνυτήρια αναφορά διατυπώνονται σοβαρότατες καταγγελίες αναφορικά με τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ. Συγκεκριμένα όπως αναφέρεται, αποθεματικά του Ταμείου φέρονται να είχαν επενδυθεί σε μετοχές της Τράπεζας και «ενδεχομένως» και σε σύνθετα ομόλογα υβριδικής προέλευσης perpetual. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πρακτικό της Επιτροπής Επενδύσεων του Λογαριασμού Επικούρησης με ημερομηνία 13/01/2011, η συνολική επένδυση σε μετοχές της ΕΤΕ ήταν 4.224.038 τεμάχια με τιμή στα 6,3 ευρώ ανά μετοχή, ενώ υπήρχε μία ακόμη τοποθέτηση στις μετοχές του ίδιου εκδότη υπό την ένδειξη «ενεχύρου» στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, συνολικά 2.457.532 τεμαχίων σε τιμή 6,3 ευρώ ανά μετοχή. Μάλιστα σύμφωνα με όσα αναφέρονται η επένδυση σε μετοχές της ΕΤΕ ως ποσοστό επί του συνόλου των διαθεσίμων του ΛΕΠΕΤΕ, υπερέβαινε το 96%.
Η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Σ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Εθνική Τράπεζα με το ΛΑΠΕΤΕ στο εσωτερικό, έρχονται να προστεθούν κι αυτά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και πιο συγκεκριμένα από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp).
Ειδικότερα, η DG Comp είχε ζητήσει εξηγήσεις για τη χρηματοδότηση που παρείχε η τράπεζα στο λογαριασμό, αλλά και για το αν είχαν χρησιμοποιηθεί κεφάλαια του ΛΕΠΕΤΕ για να καλυφθούν αυξήσεις κεφαλαίου, με την τότε διοίκηση Φραγκιαδάκη θορυβημένη να διακόπτη την χρηματοδότηση του ταμείου επικούρησης των υπαλλήλων της τράπεζας (ΛΑΠΕΤΕ).
Η απόφαση όμως του δικαστηρίου, έκρινε ότι η εθνική Τράπεζα έχει την υποχρέωση να καλύψει το έλλειμμα του ταμείου (ΛΑΠΕΤΕ), με το υπολογιζόμενο ποσό από την DG Comp να ανέρχεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως, κάτι το οποίο όπως είναι αναμενόμενο θα ακυρώσει το σχέδιο εξυγίανσης της; Τράπεζας.
Συμπέρασμα
Όπως προκύπτει από τα παραπάνω, στην περίπτωση που οι δικαστικές αποφάσεις είναι υπέρ των συνταξιούχων της Εθνικής Τράπεζας, τότε όπως είναι ευνόητο αυτή θα αναγκαστεί να καλύψει το έλλειμμα, το οποίο ανέρχεται σε πάνω από 100 εκατ. ευρώ ετησίως (σύμφωνα με την DG Comp). Εκτός όμως από την υποχρέωση της κάλυψης του ελλείμματος, είναι βέβαιο ότι η Εθνική Τράπεζα θα έρθει αντιμέτωπη και με πρόστιμα από τις Ευρωπαϊκές Αρχές για παράβαση κανονισμών.
Προκειμένου η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας να προλάβει μια δυσάρεστη εξέλιξη στο θέμα του ΛΑΠΕΤΕ, αλλά και τον προστίμων που αναμένεται να ακολουθήσουν, να προέβη στην απόφαση να διαγραφεί από το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση (δικαίωση των συνταξιούχων), τα πρόστιμα από την SEC θα είναι βαρύτατα, τα οποία ίσως και να την αναγκάσουν σε μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή ενδεχομένως και σε συγχώνευση με κάποια άλλη, στα «πρότυπα» αυτής των Deutsche Bank και Commerzbank.
Θεόδωρος Σεμερτζίδης, CEFA
Τα παραπάνω εκφράζουν προσωπικές απόψεις, και δεν αποτελούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε κινητής αξίας.πηγη


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌