Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Filled Under:

ΡΗΞΗ μεταξύ ΗΠΑ και Ιταλίας: Τους Κινέζους γλυκοκοιτάει η Ρώμη…


Σοβαρό επεισόδιο μεταξύ Ιταλίας, Κίνας και ΗΠΑ έλαβε χώρα τα τελευταία 24ωρα με αφορμή το αίτημα ένταξης των Ιταλών στον κινεζικό «Δρόμο του Μεταξιού» και των προσπαθειών να «παγώσει» το ιταλικό τμήμα του αγωγού East-Med!
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε στην Ουάσινγκτον λέγοντας πως «πρέπει να κοιτά την δικιά της δουλειά».
Η απάντηση αυτή ήρθε μετά από αμερικανικές προειδοποιήσεις προς την Ιταλία οι οποίες ανέφεραν πως η «διεθνή εικόνα» της χώρας θα «τραυματιστεί» αν υπογράψει την συμφωνία συμμετοχής στο κινεζικό σχέδιο «Δρόμο του Μεταξιού» (ΒRI ή αλλιώς Belt and Road Initiative).
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Lu Kang, ανέφερε σε ανακοίνωση του Πεκίνου πως «η Ρώμη δεν χρειάζεται τις συμβουλές της Ουάσινγκτον στο πώς θα διεξάγει τις σχέσεις της».
«Αυτή η θέση των ΗΠΑ είναι γελοία» είπε ο Lu.
«Ως μεγάλη χώρα η Ιταλία γνωρίζει ακριβώς τις πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει για να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της και να προχωρά στη λήψη ανεξάρτητων αποφάσεων» πρόσθεσε.
Νωρίτερα οι FT είχαν αποκαλύψει την μεγάλη συμφωνίας Κίνας-Ιταλίας που θα υπογραφεί κατά την άφιξη του προέδρου Xi Jinping αυτόν τον μήνα.
Ο Michele Geraci, υφυπουργός του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών είπε σχετικά:
«Η διαπραγμάτευση δεν έχει ακόμη τελειώσει αλλά είναι πιθανό να ολοκληρωθεί μέχρι την άφιξη του προέδρου της Κίνας Xi Jinping 22-23 Μαρτίου «.
«Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως τα προϊόντα «made in italy» θα έχουν επιτυχία σε όρους εξαγωγής προς την Κίνα την μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο» ανέφερε.
Για το θέμα έκανε δηλώσεις και ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Garrett Marquis, ο οποίος είπε πως το σχέδιο BRI δεν θα βοηθήσει οικονομικά την Ιταλία, αντίθετα θα την βλάψει.
«Είμαστε σκεπτικοί για την εξέλιξη αυτή» τόνισε.
Αν η Ιταλία υπογράφει την συμφωνία τότε θα γίνει το πρώτο έθνος από τους G-7 που μπαίνει στο σχέδιο του «Δρόμου του Μεταξιού»
Την Δευτέρα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μ.Πομπέο άσκησε και αυτός κριτική στο σχέδιο της Ιταλίας λέγοντας πώς τέτοια σχέδια θα αποτύχουν.
Σε ερώτηση αν το σχέδιο αυτό της Κίνας έχει σκοπό να απομακρύνει χώρες από την αμερικανική σφαίρα επιρροής απάντησε:
«Aυτές οι συμφωνίες είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές και πολλές χώρες το βλέπουν ήδη αυτό.
Η Κίνα κλέβει τεχνολογία διαρκώς σε ευαίσθητους τομείς».
Ομως η ένταση μεταξύ Ιταλίας και ΗΠΑ δεν σταματά εδώ. Στο επίκεντρο βρίσκεται και ο αγωγός φυσικού αερίου East-Med!
Oπως μεταδίδει ιταλικό ΜΜΕ, η Ρώμη πατάει «παύση» στον αγωγό East-Med.
«O αγωγός αυτός μήκους 2.200 χλμ θα ξεκινά από Ισραήλ, Κύπρο και θα εισέρχεται μέσω Ελλάδας στην Ιταλία στην περιοχή 30 χλμ νότια του Melendugno δίπλα στον αγωγό TAP».
Το ιταλικό τμήμα είναι γνωστό ως «EastMed – Poseidon» είχε εγκριθεί από τις προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις και τον πρώην ιταλό ΥΠΟΙΚ, Carlo Calenda.
Ομως αν και η τελική υπογραφή αναμενόταν μέχρι τέλη Μαρτίου, τώρα η Ιταλία λέει ξαφνικά πως «χρειάζεται περισσότερο χρόνο» παρά την στήριξη από Μ.Σαλβίνι στο όλο σχέδιο.
Οι αντιδράσεις προέρχονται κυρίως από το κίνημα 5 Αστέρων που δέχεται πυρά από περιβαλλοντολογικές οργανώσεις. 30 οργανώσεις έχουν υπογράψει μια έκθεση διαμαρτυρίας που έχει σταλεί σε Κόντε, Ντι Μάιο και τον υπουργό Περιβάλλοντος Costa ζητώντας τους να «παγώσουν» το έργο.
Ως αποτέλεσμα ο Ιταλός Υπουργός έδωσε εντολή για νέα περιβαντολλογική μελέτη».
«Η Ιταλική κυβέρνηση δεν μας έδωσε συγκεκριμένους λόγους» είπε διπλωμάτης υπό τον όρο ανωνυμίας και πρόσθεσε:
«Η εντύπωση μας είναι πως βρίσκονται εκλογικοί λόγοι πίσω από την κίνηση αυτή και την επαναξιολόγηση του αγωγού. Αλλά δεν γνωρίζουμε αν μετά τις εκλογές το έργο θα ξεμπλοκάρει. Τα έργα ήταν να ξεκινήσουν φέτος και να διαρκέσουν 5 χρόνια».πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌