Ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού από την κυβέρνηση, που την «γαργαλάει» η μονομερής ενέργεια – Στόχος η συμφωνία την Τρίτη και η ψήφιση του νέου νόμου μέσα στην εβδομάδα
Στις Βρυξέλλες και το EuroWorkingGroup μεταφέρονται σήμερα οι συζητήσεις για την τύχη των δανειοληπτών στην Ελλάδα. Δυόμισι μήνες μετά την αρχική συμφωνία κυβέρνησης και τραπεζιτών και ενώ η προστασία του νόμου Κατσέλη έχει καταργηθεί ήδη από 1ης Μαρτίου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης θα καταβάλει μία ύστατη προσπάθεια συμβιβασμού με τους δανειστές της χώρας, για το νέο πλαίσιο προστασίας της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Στόχος της κυβέρνησης είναι να κατατεθεί τελικά την Τρίτη στη Βουλή το τελικό σχέδιο, για να ψηφιστεί μέσα στην εβδομάδα με διαδικασίες εξπρές και τον Απρίλιο να ανοίξει η πλατφόρμα για να ζητούν οι οφειλέτες προστασία, αλλά και τις ρυθμίσεις χρεών σε Ταμεία και Εφορία.
Η Αθήνα θεωρεί αδικαιολόγητη την άνηση των ευρωπαϊκών θεσμών να συμφωνήσουν και για αυτό το Μέγαρο Μαξίμου απείλησε ότι θα καταθέσει μονομερώς νομοσχέδιο την περασμένη Παρασκευή. Η απειλή δεν έγινε πράξη αλλά το «όπλο» φαίνεται πως παραμένει στο τραπέζι. Την κυβέρνηση «γαργαλάει» η ιδέα για ρήξη – και εκλογές ενδεχομένως.
Δεν έχει ίσως προηγούμενο άλλωστε -ούτε επί Μνημονίων- να φτάσει ένα και μόνον μέτρο ή νόμος να απασχολεί επί τόσους μήνες, σε μαραθώνιες συσκέψεις θεσμούς και κυβέρνηση, χωρίς να βγαίνει «λευκός καπνός» για συμφωνία.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που μετείχαν στις τηλεδιασκέψεις των τελευταίων ημερών έλεγαν πως «πάμε καλά», εννοώντας ότι η συζήτηση συνεχίζεται και συγγράφεται λέξη προς λέξη ο νέος νόμος. Ήθελαν έτσι να αποφύγουν την ρήξη και τις συγκρούσεις στο EuroWorkingGroup από τώρα. Ίσως το αποφύγει και μέχρι τις 5 Απριλίου τελικά, ενόψει του κρίσιμου Eurogroup που θα αποφασίσει για την εξ αναβολής δόση του 1 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας. Αν την χάσει ξανά όμως η κυβέρνηση, τότε ο χρόνος μετρά αντίστροφα για εκλογές και μονομερείς ενέργειες, αφού το «success story» περί καθαρής εξόδου τσαλακώνεται.
Επί της ουσίας πάντως, ούτε οι ευρωπαίοι έχουν διάθεση για να κάνουν «καψόνια» στην κυβέρνηση, καθώς όλοι έχουν εκλογές σε ένα μήνα. Θεωρούν όμως διάτρητο το σύστημα που τους παρουσιάζει Αθήνα. Τους πέφτει βαρύ να κάνουν «τα στραβά μάτια» για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών. Και επιμένουν πως όσο αυστηρά κριτήρια ή δικλείδες ασφαλείας και αν προβλέπει τελικά ο νόμος, μία απλή υπουργική απόφαση ή αδυναμίες του συστήματος, θα ανοίξουν εκ των υστέρων «παράθυρο» στους στρατηγικούς καλοπληρωτές, ενώ θα αποκλείσουν τους αδύναμους που έχουν πραγματικά ανάγκη το σχέδιο προστασίας το οποίο, υποτίθεται, θα στοχεύει στην δική τους προστασία και μόνον.
Οι θεσμοί αντιδρούν επίσης γιατί αποκλειονται από τα μέτρα στήριξης οι συνεπείς δανειολήπτες. Όπως τόνιζε στην έκθεσή της και η Κομισιόν, τιμωρούνται έτσι όσοι με δυσκολίες καταφέρνουν να εξυπηρετούν τα δάνειά τους, λαμβάνοντας παραλληλα το μήνυμα ότι είναι προτιμώτερο για αυτούς να τα παρατήσουν.
Σε περίπτωση όμως που τα σχέδια συμφωνίας σκαλώσουν και χαθεί και το «ραντεβού» της 5ης Απριλίου, τότε η δόση αναβάλλεται για το Eurogroup της 16ης Μαΐου. Η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι δεν θα ασχολείται κανείς τότε με την Ελλάδα, καθώς θα απομένουν 10 ημέρες για τις ευρωεκλογές, αν και θα έχει σταλεί ένα πολύ κακό μήνυμα στις αγορές και στους πιστωτές, για πισωγύρισμα της χώρας σε εποχές και πρακτικές που την οδήγησαν στα μνημόνια.πηγη
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.