Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Filled Under:

Το ράλι στο Χρηματιστήριο και οι υπεραποδόσεις της «περιφέρειας»…

Η επιστροφή της αγοράς σε επίπεδα τιμών αρχών του 2015 (τέλη Φεβρουαρίου), με ορατή προοπτική να υπερβεί άμεσα τις 900 μονάδες (σε επίπεδα τιμών, δηλαδή, Δεκεμβρίου 2014) κλείνει έναν κύκλο στο Χρηματιστήριο της Αθήνας που συνδέεται άμεσα με τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις.
Του Νίκου Χρυσικόπουλου
Το Χρηματιστήριο επιστρέφει σε προ ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα και η πλήρωση ορισμένων σημαντικών κριτηρίων (ισχυρή αυτοδυναμία, δέσμευση για μεταρρυθμίσεις, υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων κ.α) θέτει τις βάσεις για έναν νέο «ενάρετο» κύκλο ανόδου στη Λ. Αθηνών.
Η προσδοκία για αλλαγή πολιτικού σκηνικού ξεκίνησε να αποτυπώνεται στη Λ. Αθηνών από τον περασμένο Φεβρουάριο, ενισχύθηκε αμέσως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και εντάθηκε με σφοδρότητα λίγο πριν την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου με 8 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, επίδοση την οποία για να συναντήσει κανείς στατιστικά πρέπει να επιστρέψει στο 2016.
Το ράλι στο Χρηματιστήριο και  οι υπεραποδόσεις της "περιφέρειας"
Το ράλι αυτό έχει φέρει το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας στην κορυφή των αποδόσεων διεθνώς, με κέρδη 41,6% από την αρχή του έτους και τον Τραπεζικό Δείκτη, βασικό κινητήριο μοχλό της ανόδου της αγοράς, στο +83%. Το στοίχημα ενός ισχυρού rebound του τραπεζικού κλάδου, έφερε υπεραποδόσεις για τους τραπεζικούς τίτλους, με την (μη συστημική) Αττικής να καταγράφει κέρδη άνω του 300% από την αρχή του χρόνου, την Πειραιώς να βρίσκεται στο +285% και την Εθνική Τράπεζα στο +125%.
Ωστόσο, όπως έχει παρατηρηθεί και σε αντίστοιχα ανοδικά κύματα στο Χρηματιστήριο, η περιφέρεια είναι αυτή που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος των υπεραποδόσεων που έχουν καταγραφεί από την αρχή του έτους. Οι επιχειρηματικές εξελίξεις που εξελίσσονται σε αρκετές εισηγμένες, κινήσεις αναδιάρθρωσης αλλά και οι κερδοσκοπικές κινήσεις από εγχώρια επενδυτικά σχήματα και ιδιώτες επενδυτές έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό momentum για σειρά τίτλων της μεσαίας και μικρής κεφαλαιοποίησης.
Οι εξελίξεις στην Αλουμύλ-Μυλωνάς με το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του δανεισμού και εν γένει του restructuring στον όμιλο προσέλκυσαν σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Ο τίτλος έκλεισε το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς με απόδοση 418% και πλέον πλησιάζει τα επίπεδα του ενός ευρώ, όταν στο τέλος του 2018 διαπραγματεύονταν στα 0,18 ευρώ.
Η μετοχή της Profile έχει συγκεντρώσει το τελευταίο διάστημα τα βλέμματα και τις τοποθετήσεις πολλών επενδυτών, έχοντας μάλιστα πραγματοποιήσει ένα σημαντικό ράλι από το τέλος του 2018 και τα 1,22 ευρώ, στα 3,48 ευρώ (κλείσιμο 5/7). Η Autohellas συγκαταλέγεται επίσης στους μεγάλους κερδισμένους της χρονιάς μέχρι σήμερα, με άνοδο 185% στο πρώτο εξάμηνο οδηγούμενη από τον μετασχηματισμό του ομίλου και τα ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα που καταγράφει.
Ακόμη μια μετοχή από τον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής, η Byte, κινείται με σημαντική άνοδο, ενώ η Μοτοδυναμική με «καύσιμο” τις προοπτικές που δημιουργεί η εξαγορά της Lion Rental (Sixt) κινήθηκε στο πρώτο εξάμηνο του έτους με απόδοση 143%. Αντίστοιχα, η θετική εξέλιξη αναφορικά με την έκταση στα παλιά λατομεία Ψυχικού οδήγησε τη μετοχή του Κέκροπα να καταγράψει άνοδο 127%. Ίλυδα, Ιατρικό Αθηνών και ΕΛΓΕΚΑ συμπληρώνουν τη λίστα των μετοχών με αποδόσεις άνων του 100% στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς.
Η προσοχή στρέφεται τώρα στην επόμενη ημέρα που ξεκινά ήδη από σήμερα. Αγορά και επενδυτές «είδαν” βασικά προαπαιτούμενα, αλλαγή πολιτικού σκηνικού με ισχυρή αυτοδυναμία, να επιτυγχάνονται. Η νέα κυβέρνηση, σαφέστατα υποστηρικτική προς την προσέλκυση επενδύσεων και φιλικότερη προς επιχειρήσεις και αγορά, αποκτά ένα ισχυρή πολιτικό κεφάλαιο για να υλοποιήσει κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και τομές. Ζητούμενο, σε κάθε περίπτωση, για τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια είναι να αποτυπωθεί γρήγορα το στίγμα της οικονομικής πολιτικής με στόχο την επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ενδεικτικό, πάντως, της αφύπνισης του ενδιαφέροντος για τα δρώμενα στο Χρηματιστήριο της Αθήνας είναι η αύξηση των ενεργών μερίδων των επενδυτών. Από τις 14.000 στις αρχές του 2019, αυξήθηκαν σε 15.120 τον Φεβρουάριο, ανήλθαν στις 25.000 τον περασμένο Απρίλιο και έφθασαν τις 27.500 τον περασμένο Μάιο, με βάση τα επίσημα στοιχεία. Παρόλο που τον Ιούνιο η ανοδική αυτή τάση δεν συνεχίστηκε, η συμμετοχή είναι σαφέστατα αυξημένη στην αγορά, κάτι που αποτυπώνεται και σε επίπεδο τζίρων, παρότι απαιτείται να εισέλθει «φρέσκο χρήμα” προκειμένου η αγορά να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
capitalπηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌