Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017

Filled Under:

Καταλονία-Κουρδιστάν! Ποια χώρα έχει σειρά;... (ΑΝΑΛΥΣΗ)

Τα δημοψηφίσματα στην Καταλονία και το Κουρδιστάν έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον δύο χωρών οι οποίες θεωρητικά δεν έχουν κανένα λόγο να δείχνουν ενδιαφέρον για την εξέλιξή του.
Αυτές οι χώρες είναι η Ταϊβάν και η Κίνα. Από το 1949 η Ταϊβάν ανεξαρτητοποιηθεί όμως η Κίνα συνεχίζει ακόμη και σήμερα να την αναγνωρίζει ως επαρχία της η οποία απλώς σήμερα έχει ένα παράνομο καθεστώς.
Παρά τις προσπάθειες της Ταϊβάν (το ίδιο το κράτος αυτοπροδιορίζεται ως «Δημοκρατία της Κίνας») για διεθνή αναγνώριση οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό λόγω της Κινεζικής αντιδράσεως, όμως παρόλα αυτά σήμερα αποτελεί ένα κράτος με κοινοβουλευτικό σύστημα με αυτάρκεια και πολύ καλή οικονομική ζωή.
Πρόκειται για ένα μοντέλο που, όμως, έχει ένα τεράστιο αρνητικό στοιχείο: την διπλωματική και στρατιωτική της εξάρτηση από τις Ημωνένες Πολιτείες. Χωρίς τις ΗΠΑ η Ταϊβάν σε λίγες ημέρες θα είναι ξανά υπό Κινεζική κυριαρχία.
Η Ταϊβάν περιμένει με ενδιαφέρον να δει κατά πόσο η Καταλονία και το Κουρδιστάν θα καταφέρουν τους στόχους τους και εάν ναι με τι συμμαχίες. Το μέλλον των δύο αυτών περιοχών θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί η Ταϊβάν στο μέλλον για να έχει συμμάχους στον αγώνα της για αναγνώριση της ανεξαρτησίας της από την παγκόσμια κοινότητα...

Με πληροφορίες από Economist πηγη

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι απόψεις που εκφράζονται στα σχόλια των άρθρων δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του blog μας, το οποίο ως εκ τούτου δεν φέρει καμία ευθύνη. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πηγή, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.‌‌